Vandkogning

I dette forsøg skal du undersøge, om vand koger hurtigst med eller uden låg på gryden.

Kategori: Fysik

Hvis du nogensinde har været helt vildt sulten, og aftensmaden stod på pasta eller kogte kartofler, ja, så ved du godt, at man kan blive noget så utålmodig, mens man står og venter på, at vandet i gryden begynder at koge. Det kan føles, som om det tager evigheder! Måske det kunne gøres lidt hurtigere …

Når man koger vand i en gryde (eller i en hvilken som helst anden beholder for den sags skyld), kan man enten gøre det med eller uden låg på. Der er selvfølgelig ingen forkert måde at gøre det på – vandet vil med tiden begynde at koge med begge metoder.

Men der er faktisk én af de to metoder, som er hurtigst. I dette forsøg skal du finde ud af, hvilken metode som rent videnskabeligt får vandet til at koge så hurtigt som muligt, og hvorfor det hænger sådan sammen.

Vanddamp i låget

Vanddamp bliver fanget, når du koger vand i en gryde med låget på. Har det mon en betydning for, hvor lang tid der går, før det koger?

Herunder får du en gennemgang af forsøget.

Du skal bruge:

  • 1 gryde
  • 1 grydelåg
  • 1 kogeblus på et komfur
  • 1 litermål
  • Vand
  • Et stopur (fx på en mobiltelefon)
  • Evt. et termometer

Tip:

Før du udfører forsøget, kan du starte med at opstille en hypotese: Hvilken af de to metoder er hurtigst, tror du? Og hvorfor? Når forsøget er færdigt, kan du tænke over, hvorfor det blev eller ikke blev, som du havde forestillet dig.

Sådan gør du:

Del 1: Uden låg

  1. Fyld gryden med én liter koldt vand. Det er vigtigt, at du lader vandet blive så koldt som muligt. Hvis du vil være ekstra præcis, kan du tage temperaturen på vandet.
  2. Placer gryden på komfuret uden låg og tænd for blusset. Det er vigtigt, at du ikke skruer op eller ned for varmen, mens forsøget er i gang, da det kan påvirke resultatet.
  3. På samme tid som du tænder for blusset, tænder du for stopuret for at tage tid på, hvor lang tid der går, før vandet koger.
  4. Lige så snart vandet i gryden koger, stopper du tidtagningen og skriver ned, hvor lang tid vandet var om at komme i kog.

Del 2: Med låg

  1. Fyld gryden med én liter koldt vand. Igen er det vigtigt, at vandet bliver helt koldt. Hvis du tog temperaturen på vandet under første del af forsøget, kan du gøre det igen nu for at sikre dig, at vandet er nøjagtig lige så koldt som første gang.
  2. Placer gryden på komfuret, sæt låg på, og tænd for blusset på præcis samme varme, som i forsøgets første del. Det vil altså sige, at hvis du i del 1 lod blusset stå på indstilling 9, skal blusset også stå på 9 nu. Du må stadig ikke skrue op eller ned for varmen, mens forsøget er i gang.
  3. På samme tid, som du tænder for blusset, tænder du for stopuret.
  4. Lige så snart vandet i gryden koger, stopper du tidtagningen og skriver ned, hvor lang tid vandet var om at komme i kog.

Resultat og videnskab:

Nu har du to tider skrevet ned; den første fortæller dig, hvor hurtigt vandet kogte uden låg, og den anden fortæller dig, hvor hurtigt vandet kogte med låg. Nu kan du sammenligne de to og svare på:

  • Hvilken metode er hurtigst til at koge vand?
  • Hvorfor tror du, at lige præcis dén metode er hurtigst – og ikke den anden?

Hvis forsøget er korrekt udført, har du nu opdaget, at det går hurtigst at koge vand i en gryde med låg på. Det betyder samtidig, at du nu har fået en vigtig viden om energi – og om spild af energi. Energi kan komme i mange former, og én af dem er netop varme. Når du tænder for blusset på dit komfur for at varme vand op, bruger du energi.

Hvis du koger vandet uden at sætte et låg på gryden, spilder du faktisk rigtig meget af den varmeenergi, som kommer fra kogepladen. Når vandet bliver varmet op, så bliver noget af vandet til damp. Dampen forsvinder væk i luften, og den tager en masse varmeenergi med sig. Varmeenergi, som kunne være blevet brugt på at få vandet i gryden til at koge!

Når du derimod koger vandet med et låg på gryden, så bliver vanddampen fanget af låget. På den måde mister gryden og vandet ingen varmeenergi, når vandet begynder at blive til damp. Når ingen varmeenergi forsvinder, skal blusset fra komfuret heller ikke tilføje lige så meget varme for at få vandet til at koge. Det er lige præcis derfor, at det går hurtigst at koge vand i en gryde, når man husker at putte et låg på.

Vandkogning med og uden låg

​Princippet om at undgå spild af varmeenergi kender du sikkert fra din egen hverdag. At koge vand i en gryde uden låg på svarer faktisk til at gå udenfor midt om vinteren uden at lyne sin gode, varme jakke.

Kender du andre eksempler fra din hverdag på situationer, hvor man sparer på energi på samme måde?

Aktiviteten er skrevet af Emma Emilie Kanstrup Skou Andersen, som er en del af Videnskabsklubbens fantastiske frivilligkorps. Mød vores frivillige her.