Andreas Mogensen dyrkede en lang række sportsaktiviteter gennem sin barndom, også selvom han langt fra altid var den bedste på holdet, fortalte han på konferencen “Lad os stå sammen om fritiden”.
Andreas Mogensen prøvede også kortvarigt at spille forskellige instrumenter, men det var “ikke” en succes, fortalte han. Se flere billeder fra dagen ved at trykke på pilene yderst i billedet. (Fotos: Lars Svankjær)
Som barn var Andreas Mogensen ikke et naturtalent til fodbold. Eller basketball. Eller baseball. Alligevel dyrkede han det hele i stor stil. Hvorfor?
Fordi det var sjovt selvfølgelig!
Undervejs lærte han, at det at være en del af et fællesskab – at være en holdspiller – faktisk ofte er vigtigere end at være den bedste.
“Som astronaut lærer man, at der findes noget, som faktisk er mindst lige så vigtigt som leadership. Det er det, vi kalder followership,” lød det fra Andreas Mogensen, som var blandt talerne på konferencen “Lad os stå sammen om fritiden”, som blev afholdt på Christiansborg mandag 25. november.
Andreas Mogensen understregede, at fritidslivet altid havde været vigtigt for ham, fordi det var her, han fik lov til at dyrke sine venskaber og prøve sig selv af som barn.
LÆS OGSÅ: Videnskabsklubben afholder konference om fritiden
LÆS OGSÅ: Andreas Mogensen er special guest til Videnskabsklubbens konference
Børn: “Vi skal turde være anderledes”
Ud over Andreas Mogensen var en række andre mennesker på talerstolen til konferencen, som trak fulde huse i Christiansborgs Fællessal.
Det gjaldt blandt andet to børn fra Det Nationale Rettighedsråd, som er et initiativ under UNICEF Danmark, der giver børn fra hele landet mulighed for at komme til orde og give deres mening til kende.
Emma og Katrine fremlagde nogle af pointerne fra den resolution for fritiden, som børnene sammen har udarbejdet med en række anbefalinger til blandt andet politikerne og andre unge. De opfordrede blandt andet børn og unge til at være gode til at bakke hinanden op i, at det er okay at stikke ud og gå til nogle anderledes fritidsaktiviteter.
“For eksempel kan det godt være lidt svært at være den, der går til spejder, især når man kommer op i de større klasser. Alligevel er der mange, der bliver ved med pga. fællesskabet, og det synes jeg bare er helt vildt sejt,” lød det fra Katrine.
Fritidsliv kan være mere end sport og idræt
Konferencens program bød også på tre forældre, der hver især fortalte, hvad fritidsaktiviteter havde haft af betydning for deres børn, samt 22-årige Clara, der fortalte, hvad det gav hende at være frivillig og være med til at inspirere yngre børn igennem sit arbejde i blandt andet Videnskabsklubben.
Herefter fortalte Maja Pilgaard, chefanalytiker hos Idrættens Analyseinstitut, om nogle af de undersøgelser og rapporter, der faktisk findes om værdien af at få børn og unge engageret i nogle gode fritidsaktiviteter.
Meget peger blandt andet på, at deltagelse i organiserede fritidsaktiviteter kan have en positiv effekt i forhold til trivsel, identitetsudvikling og forebyggelse af kriminalitet, fortalte hun.
Derudover er der noget, der tyder på, at det er vigtigt at have for øje, at nogle af de mere nicheprægede fritidsaktiviteter kan tale særligt til udsatte børn og unge. Det kan du læse mere om i debatindlægget: “Husk, at børn og unges fritidsliv er mere end fodbold“
“Tallene taler deres tydelige sprog”
Lotte Rod, som var vært for konferencen, læste i sin velkomsttale højt fra Pippi, som er tingfinder, fordi ”nogen skal jo finde alle tingene”.
Senere stod hun på talerstolen igen, flankeret af Karin Liltorp fra Moderaterne og Mai Villadsen fra Enhedslisten, da de tre sammen skulle diskutere, hvordan politikerne kan blive aktive medspillere for at få flere børn og unge involveret i et meningsfuldt fritidsliv.
Heldigvis var alle tre politikere enige om, at fritidslivet er vigtigt at prioritere. “Tallene taler jo deres tydelige sprog,” som Karin Liltorp formulerede det.
Hun tilføjede, at det især ligger hende på sinde at få skabt meget bedre rammer for alle de frivillige organisationer og efterlyste blandt andet en klar strategi, som ville åbne kommunernes øjne for behovet for finansiering af organisationerne.
“Vi investerer, når vi gør noget godt for børn og unge”
Behovet for en større økonomi til at sikre børn og unges engagement i gode fritidsfællesskaber, var Lotte Rod og Mai Villadsen enige i, men modsat Karin Liltorp, som ikke “ville love at bruge en masse penge”, mente de begge, at der er et behov for flere penge fra centralt hold.
“Det kræver bare nogle politikere, som vil sætte de penge af, det koster,” lød det bl.a. fra Lotte Rod.
Mai Villadsen påpegede, at det ville give mening at sikre en bedre økonomi til kommunerne, så de ikke følte sig nødsaget til at vælge mellem indsatser som fritidsguides, der hjælper børn med at finde relevante fritidstilbud, og “reparation af fortove.”
Alle tre politikere var dog enige i, at forebyggelse burde fylde mere, end det gør pt., i Finansministeriets regnemodeller.
“Virkeligheden er jo, at vi investerer, når vi gør noget godt for vores børn og unge. Det betaler sig igen så mange gange, både i livskvalitet, men også i alt det, vi kan forebygge, når vi sikrer, at børn og unge får et godt liv og fritidsliv,” lød det fra Mai Villadsen.
Konferencen blev afholdt i samarbejde med BROEN Danmark.
LÆS OGSÅ: Debat: Den er gal med mere end tallene på karakterskalaen
LÆS OGSÅ: Royal pris til Videnskabsklubben: ”Jeg kunne ikke være mere glad og stolt”
LÆS OGSÅ: Debat: Skolen svigter elevernes naturlige nysgerrighed
Fakta
Mandag 25. november afholdt Videnskabsklubben i samarbejde med BROEN Danmark konferencen “Lad os stå sammen om fritiden” på Christiansborg.
Fokus var på børn og unges fritidsliv og værdien af fritidsfællesskaber.
Konferencen havde til formål at belyse vigtigheden af det brede fritidsområde, herunder de frivillige foreninger, samt at finde løsninger på, hvordan man kan skabe en samlet, langsigtet politisk plan for et meget diverst område.
Der bliver løbende delt videooptagelser fra talere og oplægsholdere på hjemmesiden den kommende tid.