Amalienborg, som Amalienborgprisen og -medaljen er opkaldt efter. Prisoverrækkelsen finder også sted på Amalienborg, nærmere bestemt i Christian IX’s Palæ. (Foto: Wikimedia Commons)
Amalienborgprisen bliver givet som en påskønnelse af Videnskabsklubbens store arbejde med at undervise og formidle naturvidenskab til børn og unge.
Prisen er kun blevet uddelt 15 gange de seneste 50 år, og i år sker det som led i kulminationen på Dronning Margrethes 50-års regeringsjubilæum (1972-2022). Det fremkalder både stolthed og glæde hos Videnskabsklubbens direktør og stifter, Rikke Schmidt Kjærgaard.
– Det er fuldstændig fantastisk, at Videnskabsklubben er nået hertil, og jeg er helt utroligt beæret og taknemmelig for den monumentale anerkendelse, der ligger i at modtage denne pris, lyder det fra Rikke Schmidt Kjærgaard.
LÆS OGSÅ: Videnskabsklubben fremhæves som naturvidenskabeligt flagskib
Videnskabsklubben anerkendes for “en væsentlig videnskabelig indsats”
Amalienborgprisen blev indstiftet i 1972 af Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond for at opmuntre danske humanister til at udgive bøger på dansk. I 2019 besluttede Fondens bestyrelse sig dog for at udvide prisens formål og fokus, så den kunne uddeles oftere og gives til en bredere kreds af modtagere.
Ved sidste fondsmøde i Dronning Margrethes og Prins Henriks fond blev det besluttet, at Amalienborgprisen i 2022 skulle uddeles til to prismodtagere: én som anerkendelse for en væsentlig videnskabelig indsats, og en anden som anerkendelse for en særlig kulturel indsats.
Mens Videnskabsklubben modtager prisen for at være en organisation, der ”peger på fremtiden med et særligt fokus på børnene og videnskab”, gives prisen for kultur i 2022 til museumsinspektør Jeanette Varberg fra Nationalmuseet.
Med prisen følger desuden den flotte sum af 500.000 kroner til Videnskabsklubbens fortsatte udbredelse.
Prisoverrækkelsen finder sted på Amalienborg tirsdag 13. december.
LÆS OGSÅ: Læringsforsker: Derfor rammer Videnskabsklubben helt rigtigt
Fakta
Sammen med Amalienborgprisen overrækkes også Amalienborgmedaljen, som blev skabt af professor Mogens Bøggild i 1983.
Som tema for medaljens forside valgte Mogens Bøggild sagnet om Pegasus’ fødsel, der fandt sted, i det øjeblik hvor helten Perseus halshuggede Medusa.
Forsidens indskrift lyder: KUNST – LÆRDOM – MENNESKE. Bagsiden viser Hendes Majestæt Dronningen og Prins Henrik på Amalienborgs balkon.