Familier brugte weekenden sammen på blandt andet at lære, hvordan primater fanger termitter, og hvordan man skelner et menneskekranie fra et abekranie.

I familieklubben blev børnene og deres forældre til små forskerhold, som sammen gik på opdagelse i naturvidenskaben. (Foto: Luna Uhrskov Jacobsen)

Videnskabernes Selskab i indre København slog i lørdags, 26. marts 2022, dørene op for cirka 50 børn og voksne, der havde tilmeldt sig Videnskabsklubbens allerførste familieklub. Emnet for dagen var primatologi, som er læren om evolution, aber og menneskeaber.

Fire gymnasieelever stod for undervisningen, ligesom de gør til Videnskabsklubbens regulære forløb i efteråret. Familierne blev taget imod og placeret ved runde borde, hvor de sad, mens gymnasieeleverne instruerede dem i dagens program og opgaver. Børnene blev iført kitler, så de kunne være ’rigtige’ miniforskere, som de kaldes i Videnskabsklubben.

Emilie Block, som går i 3.g. på Ordrup Gymnasium, holdt derefter et kort oplæg om betydningen af tommelfingre og alt det, vi mennesker bruger dem til – for eksempel er det næsten umuligt at holde om noget uden brug af tommelfingre, forklarede hun. Emilie er, ligesom de øvrige undervisere på dagens familieklub, tidligere underviser og mentor i Videnskabsklubben.

LÆS OGSÅ: Stor efterspørgsel: Hundredvis står nu på venteliste til familieklubber

Skrællede bananer uden tommelfingre
Emilies oplæg gjorde mange børn nysgerrige på at teste forskellige muligheder for at holde på det nærmeste glas eller papir uden brug af tommelfingre, og deres nysgerrighed lagde fint op til den første øvelse, hvor de skulle skrælle en banan, så hurtigt de overhovedet kunne. Hvad de ikke vidste var, at deres forældre bagefter skulle gøre det samme – uden brug af tommelfingre. Visse primatarter, som for eksempel edderkoppeaber, har nemlig ingen tommelfingre.

Børnene hjalp deres forældre med at tape tommelfingrene fast til siden af hånden, og under meget latter forsøgte forældrene at skrælle bananen hurtigere end deres børn. Flere forældre blev også opildnet af konkurrenceelementet, og de skyndte sig at række hånden op, da deres banan var skrællet færdigt. Gennem forsøget blev læringen om primater en leg, som familierne kunne forenes om.

Efter den første aktivitet blev familierne delt ud på fire stationer, hvor gymnasieeleverne underviste i, hvordan man identificerer og skelner mellem forskellige abe- og menneskekranier. Både børn og voksne fik lov til at holde modeller af alt fra bittesmå primatkranier til større kranier for eksempel chimpanser og mennesker.

LÆS OGSÅ: VILLUM FONDEN giver stor bevilling til familieklubber

Fangede termitter som chimpanser
Eftermiddagen bød naturligvis også på en snackpause, hvor forældre kunne forsyne sig med kaffe, og børnene hver fik uddelt en snackpose med æblejuice, clementin og en müslibar.

Det næste eksperiment, familierne blev sat til at lave, gik ud på at forstå, hvordan chimpanser fanger deres mad. Chimpanser er især gode til at fange termitter med en pind, så derfor skulle børn og voksne bygge deres eget termitbo af kopper, flasker og malertape. Kopper og flasker blev fyldt med morgenmadsproduktet Rice Krispies, hvorefter åbningerne blev tapet over, så der kun var små huller tilbage.

Derefter gjaldt det for børnene om at dyppe en pind i honning og stikke den ned i flaskerne og kopperne for at fange så mange Rice Krispies-termitter som muligt. Forældrene holdt regnskab med, hvor mange termitter der blev fanget per dyp. Det var ikke altid lige let, og nogle gange kom pinden op uden ’termitter’.

Men det var en del af eksperimentet, forklarede gymnasieeleverne Emilie, Sandra, Sara og Sia, for det er faktisk heller ikke helt let for chimpanser at fange deres mad. Når det lykkedes forældre og børn til familieklubben at fange en god mængde termitter, var der stor begejstring. Et par børn benyttede også lejligheden til at spise de honningindsmurte Rice Krispies, der sad tilbage på deres pind.

Dagen blev rundet af med en evaluering, som gymnasieeleverne stod for, hvor børnene kunne fortælle, hvad de havde lært om primater, som dækker over aber, menneskeaber og mennesker. Familieklubben fik en masse positiv feedback, og familierne gik trætte og glade hjem.

LÆS OGSÅ: Datoer for familieklubber 2022 ligger nu fast

Ud over København og Aarhus vil de resterende familieklubber i 2022 også blive udbudt i Aalborg, Viborg, Roskilde og Odense, og de kommende år vil endnu flere byer komme med, takket være en flot bevilling fra VILLUMFONDEN.

Fakta

Familieklubberne afholdes altid i weekenden i kulturhuse eller lignende. De er formet som workshops á cirka 3 timers varighed. Emnerne for familieklubberne i 2022 bliver primatologi – læren om aber, menneskeaber og evolution – samt biodiversitet og mikrobiologi, og aktiviteterne er hentet fra Videnskabsklubbens regulære forløb, som er udarbejdet af forskere og professionelle videnskabsformidlere.

Aktiviteterne er primært rettet mod børn fra 9 til 13 år, men hele familien er velkommen – også yngre og ældre søskende. Alle børn skal dog ledsages af en voksen (+18 år).

Abonner på vores nyhedsbrev for at få besked, når tilmeldingen åbner.