Naturvidenskabelige læringsoplevelser, lege, eksperimenter og socialt samvær i naturen har været på sommerprogrammet for flygtningebørn og deres familier.
“Refugee in the Urban Outdoors” er et projekt, som er særligt målrettet flygtningebørn og deres familier. (Fotos: Cate Shultz)
De fleste danske børn er nok enige om, at sommerferien er et af årets absolut højdepunkter. Flere uger uden skole, hvor der er tid til sjov og fællesskab.
Men for de fleste flygtningebørn kan ferien være en ekstra svær tid. Denne sommer er Videnskabsklubben derfor gået sammen med den landsdækkende forening Haver til Maver om at give flygtningebørn og deres familier i Danmark muligheden for at komme ud og skabe en fælles oplevelser og minder sammen i naturen.
”Vi er utroligt glade for at kunne bidrage til at skabe positive sommerferieminder for denne udsatte gruppe, som vi skal huske også bare er helt almindelige børn, der har brug for at være en del af inkluderende og inspirerende fællesskaber,” siger Videnskabsklubbens direktør Rikke Schmidt Kjærgaard.
Flygtningebørn har også brug for at lege
I spidsen for projektet står projektleder Cate Schultz, som er uddannet inden for “Human Development and Family Science”, samt i psykologi og konflikthåndtering.
Programmet for de 4 uger tager udgangspunkt i Videnskabsklubbens forløb om biodiversitet, som har fokus på den helt nære natur og på at give børnene en kærlighed til, og lyst til at passe på, det mylder af liv, der findes alle steder omkring os.
”Det er en stor udfordring for flygtningebørns udvikling, at de både har behov for at lære kulturen og normerne, men samtidig også bare har brug for at lege og være børn. Science og naturoplevelser er en fantastisk måde at kombinere de to ting på,” siger Cate Shultz, som tidligere har udført lignende science-projekter med kræftramte børn i USA.
Stort aldersspænd: fra 3 til 16 år
I løbet af de seneste par uger har familierne mødtes flere gange om ugen om forskellige science-relaterede aktiviteter og på den måde oparbejdet et fællesskab og positive sociale relationer, som de ellers ikke har ret meget adgang til i deres liv på centret.
Det yngste barn er 3 år og det ældste er 16, men aldersspændet er ikke noget problem, når det er naturen og nysgerrigheden, der danner rammen. Alle synes, at det er sjovt at kigge i mikroskop, fortæller Cate Shultz.
”Vi har haft nogle skønne dage sammen, og alle børnene er så søde og engagerede og nyder at komme ud i naturen sammen,” tilføjer hun.
Læs mere om Videnskabsklubbens biodiversitetsforløb her.