I går, søndag 22. august, åbnede Videnskabsklubben tilmeldingen for videbegærlige børn i hele landet. Mens enkelte hold var fuldt booket inden for ét minut, har 18 ud af 60 hold i skrivende stund venteliste, mens 8 hold har få pladser tilbage.
Med andre ord er næsten halvdelen af alle Videnskabsklubbens hold i løbet af bare ét døgn fyldt op med børn, der gerne vil gå til videnskab i fritiden!
LÆS OGSÅ: Først-til-mølle: Tilmelding for miniforskere åbner søndag 22. august kl. 10
I Videnskabsklubben kan børn gå til videnskab, helt ligesom andre går til fodbold, dans eller spejder. Tilbuddet er gratis, og formålet er at give børn blod på tanden, når det kommer til naturfagene, som alt for mange desværre mister interessen for op igennem folkeskolen. Det er et stort problem, som især manifesterer sig i lave ansøgningskvotienter på landets naturvidenskabelige videregående uddannelser.
Videnskabsklubben udbyder i 2021 hold i 24 danske byer, og i alt får over 700 børn mulighed for at blive såkaldte ”miniforskere”. De bliver undervist af ældre elever fra gymnasiet og udskolingen, hvilket betyder, at ca. 1.000 børn og unge til efteråret mødes om naturvidenskabelige oplevelser gennem Videnskabsklubben.
LÆS OGSÅ: Videnskabsklubben udvider til nye byer i 2021
Eleverne skal gennem 7 uger grave sig ned i naturvidenskabens herligt nørdede verden. De skal arbejde som rigtige forskere og stifte bekendtskab med videnskabelige metoder, hypoteser og kritisk tænkning gennem stribevis af eksperimenter og forsøg inden for emner som biodiversitet, materialefysik eller, vores nyeste forløb, matematik/datalogi. Vores vision er, at naturfagene skal være en del af børn og unges almene dannelse, på linje med det at læse og skrive.
Videnskabsklubben er inspireret af den amerikanske organisation Boston Science Club for Girls, hvor direktør Rikke Schmidt Kjærgaards egen datter gik for snart 10 år siden.
Den massive opbakning til Videnskabsklubbens arbejde giver motivation til at knokle videre for at udbrede naturvidenskaben i mange år endnu, fortæller direktør Rikke Schmidt Kjærgaard.
”I Videnskabsklubben arbejder vi for at åbne børn og unges øjne for naturvidenskaben og vise dem, at det kan være sjovt og berigende at arbejde med den naturvidenskabelige tankegang. Vi inviterer dem inden for i en verden fuld af leg og eksperimenter og tilbyder dermed et enestående møde med naturvidenskaben, som forhåbentlig kan være med til at inspirere dem i deres videre færd gennem uddannelsessystemet og livet generelt,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som selv er tidligere topforsker. Hun startede Videnskabsklubben i regi af Det Unge Akademi under Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.
Tilmeldingen til Videnskabsklubbens hold er åben frem til 5. september. Der er stadig pladser på hold i flere byer, og det er muligt at skrive sig på venteliste, hvis der ikke er plads på førsteprioriteten.
Kontaktoplysninger for journalister, som er interesserede i at høre mere:
Charlotte Price Hoffmann (kommunikations- og PR-ansvarlig i Videnskabsklubben)
Tlf. 2381 4118 / mail: charlotte@videnskabsklubben.dk
Rikke Schmidt Kjærgaard (administrerende direktør i Videnskabsklubben)
Tlf. 2618 4779 / mail: rikke@videnskabsklubben.dk
Fakta
Videnskabsklubben er en non profit-organisation, som giver børn mulighed for at gå til videnskab i fritiden – helt gratis. Klubben er økonomisk støttet af Novo Nordisk Fonden og har leg, læring, nysgerrighed, eksperimenter og samarbejde på tværs af aldersgrupper i centrum. Der findes ikke andre lignende tilbud i Danmark.
Videnskabsklubben startede i 2014 med to klubber. I 2021 udbydes der 60 klubber i 24 byer i hele landet.