Når videnskabsklubber i Lyngby-Taarbæk Kommune fra 2022 slår dørene op for nysgerrige børn og unge, står den familieejede virksomhed Haldor Topsoe som økonomisk bidragsyder for flere klubber.
Over 3 år bidrager Haldor Topsoe med økonomisk bistand til blandt andet Videnskabsklubbens forløb i Lyngby-Taarbæk Kommune. (Foto: Haldor Topsøe)
Vil man som forælder i Lyngby-Taarbæk Kommune melde sit barn til at gå til videnskab i Videnskabsklubben, skal man være overordentlig hurtig på tasterne. År efter år fyldes samtlige hold i kommunen på rekordtid – ofte med lange ventelister som resultat.
Det er en succeshistorie, som den Lyngby-baserede virksomhed Haldor Topsoe nu har besluttet at skrive sig ind i.
Når Videnskabsklubbens gratis tilbud i Lyngby som sædvanlig slår dørene op i uge 43, bliver det nemlig med Haldor Topsoe som bidragsyder – 3 ud af 5 videnskabsklub-hold i kommunen bliver fremover finansielt støttet af den familieejede virksomhed, som selv rakte ud til Videnskabsklubben med henblik på et samarbejde.
”Vi er fantastisk glade for at kunne indgå samarbejde med Haldor Topsoe, som med dette initiativ understreger sit i forvejen gode ry som en virksomhed, der tager sit samfundsansvar alvorligt,” lyder det fra Videnskabsklubbens direktør Rikke Schmidt Kjærgaard.
LÆS OGSÅ: Flere børn end nogensinde vil gå til videnskab i fritiden
Fremtidens samfund kommer til at mangle STEM-kompetencer
Det er ingen hemmelighed, at fremtidens samfund kommer til at mangle kompetencer inden for de såkaldte ”STEM”-fag (STEM står for Science, Technology, Engineering & Mathematics), og der er derfor god grund til, at virksomhederne ser sig om efter muligheder for at sparke gang i de unges interesse for netop disse fag.
I rapporten ”Prognose for STEM-mangel 2025” – som Haldor Topsoe i øvrigt også var med til at finansiere – anslås det, at vi i Danmark alene står til at mangle 10.000 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater om bare 3 år. Og hullet bare vokser og vokser de kommende år.
Det giver derfor god mening, at de virksomheder, som i sidste ende står til at mangle arbejdskraften, investerer i den ungdom, der gerne skulle vælge en uddannelse og senere karrierevej inden for STEM-fagene. Det handler dog om mere end sund forretningssans, når Haldor Topsoe vælger at investere i Videnskabsklubben, forklarer Employer Branding Specialist, Ole Stahl.
”Det ligger helt integreret i Topsoes DNA at tænke, at vi har en forpligtelse til at give noget tilbage til samfundet – både lokalt og globalt. Så sent som i 2011 spurgte Haldor Topsøe mig på en køretur, om vi stadig var ude på skolerne, og om der var mere, vi kunne gøre for at give noget tilbage. Det var noget, der lå ham meget på sinde,” siger Ole Stahl, som også er ansvarlig for Haldor Topsoes mange skolevirksomhedssamarbejder. Haldor Topsøe selv døde senere samme år, 99 år gammel.
LÆS OGSÅ: Læringsforsker: Derfor rammer Videnskabsklubben helt rigtigt
Mange virksomheder tager ansvar
Virksomheden Haldor Topsoe var en af de første til at tænke i samfundsansvar – det, der i dag går under betegnelsen ”Corporate Social Responsibility” – men i dag er der mange virksomheder, som tager deres ansvar særdeles alvorligt, lyder det fra virksomhedernes brancheorganisation Dansk Industri.
Det gælder altså blandt andet ved at støtte op om initiativer, der kan være med til at sikre, at vi som samfund får de STEM-kompetencer i fremtiden, som alle er enige om, at vi kommer til at mangle.
”Danske virksomheder skal naturligvis bidrage til at inspirere børn og unge til at interessere sig for naturvidenskab, teknologi og IT. Det er første skridt til at vælge en STEM-uddannelse, og her er erhvervslivet meget aktivt,” skriver Bjarke Lind, som er konstitueret chef for forskning, uddannelse og mangfoldighed hos Dansk Industri, i en skriftlig kommentar til Videnskabsklubben.
”Vi startede med det her for cirka 20 år siden, og dengang var vi ikke mange der gjorde det. Siden da har det udviklet sig meget, og det er fantastisk – jo flere, des bedre. Det er spændende og givende, og det giver rigtig meget stolthed internt i Topsoe. Og så giver det os et godt netværk,” supplerer Ole Stahl.
LÆS OGSÅ: Nyt forløb på vej: I 2022 kan du gå til kemi i fritiden!
“Sammen er vi stærkere”
Virksomhederne har i det hele taget en vigtig rolle, når det kommer til at bygge bro fra uddannelsessektoren til en senere karrierevej, mener Bjarke Lind.
”Erhvervslivet hjælper med at understrege den store rolle, som STEM-kompetencer f.eks. spiller ift. den grønne omstilling. Det kan være en øjenåbner for børn og unge. I det hele taget baner en STEM-uddannelse vej for en bred vifte af spændende typer jobs, og det er vigtigt at gøre klart for de uddannelsessøgende,” skriver han til Videnskabsklubben.
Derfor er det også en stor fornøjelse at kunne byde Haldor Topsoe velkommen i Videnskabsklubben, hvor det at åbne børn og unges øjne for de mange muligheder i STEM og naturvidenskab netop er i højsædet, fortæller Rikke Schmidt Kjærgaard.
”Vores tilgang har alle dage været at give børn og unge mulighed for at lege med naturvidenskab i et rum uden konkurrence, på deres egne præmisser og gennem hands-on forsøg og eksperimenter og derved lade dem opdage, at naturvidenskab rummer så mange facetter, indebærer oceaner af muligheder og sagtens kan være en vej for dem at gå, hvis de ønsker det,” siger hun og fortsætter:
”Men vi ved godt, at det er en gigantisk opgave, som ingen kan løfte alene, og vi tager derfor altid imod allierede med lignende visioner med åbne arme. Sammen er vi stærkere og tættere på målet om at få engageret flere børn og unge i STEM.”
LÆS OGSÅ: Nu kan gymnasier ansøge om at være med i Videnskabsklubben
Flere virksomhedssamarbejder på vej
Som nonprofitorganisation har de fleste af Videnskabsklubbens forløb og aktiviteter indtil nu været finansieret gennem fonde.
I 2018 modtog Videnskabsklubbens sin hidtil største donation fra Novo Nordisk Fonden på knap 16 millioner kroner, og i 2021 landede en bevilling på 3,8 millioner kroner fra Villum Fonden til at føre klubbens nyeste initiativ for familier ud i livet.
Aftalen med Haldor Topsoe er en af de første af sin slags i Videnskabsklubbens historie, men lignende aftaler med andre virksomheder er under opsejling, og fremtiden byder helt sikkert på meget mere i samme boldgade, siger Rikke Schmidt Kjærgaard.
”Vi har store ambitioner om at udbrede muligheden for at gå til videnskab i fritiden – og vi vil ikke bare ud til hele landet, vi vil ud til alle afkroge og til alle sociale lag. Det skal være lige så normalt at gå til videnskab som til dans, kor eller svømning,” siger hun og slutter:
”Det kræver en seriøs, langsigtet forretningsplan og målrettede overvejelser om fremtidig finansiering, og det er vi fuldstændig afklarede med. Videnskabsklubben er kommet for at blive.”
LÆS OGSÅ: Medierne er vilde med Videnskabsklubben
Fakta
Vil din virksomhed også være med til at sikre, at danske børn i hele landet kan gå til videnskab i fremtiden – og på den måde være med til at sikre fremtidens STEM-kompetencer? Kontakt os for at høre mere om mulighederne.
Fakta
Haldor Topsoe A/S blev grundlagt i 1940 af Haldor Frederik Axel Topsøe, som var en dansk civilingeniør og erhvervsleder.
Topsøe selv døde i 2011, blot fire dage inden hans 100-års fødselsdag, men firmaet lever videre i bedste velgående og er et af de førende firmaer i verden inden for kemi og katalysatorer og arbejder i dag på højtryk indenfor Power to X og andre teknologier mod den grønne omstilling.
Virksomheden har som vision i 2024 at være global leder inden for teknologier, der reducerer eller helt eliminerer CO2-udledninger fra brændstoffer og kemikalier.
Haldor Topsoe bidrager over de kommende år til Videnskabsklubben med et større pengebeløb, som dels skal dække afholdelsen af videnskabsklubber i Lyngby, men skal også være med til at finansiere de workshops, som Videnskabsklubben hvert år afholder for at klæde unge gymnasieelever på til at undervise klubbens ”miniforskere” (4.-6. klasses elever).