Videnskabsklubbens 45 hold kører netop nu i hele landet, og det er ikke gået TV og avisernes næser forbi!
Mentorer og miniforskere var i fuld gang med at teste, om gær og sukker kan puste en ballon op, da TV Midtvest besøgte Mikrobeholdet på Viborg Gymnasium. Du kan møde miniforskeren Isak og seniormentor Anna Hviid Rasmussen i indslaget.
Videnskabsklubben 2020 er godt i gang, og igen i år har vores mentorer og miniforskere rundt omkring i landet budt nysgerrige journalister indenfor i klubberne.
Vores miniforskere (4.-6. klasses elever), juniormentorer (8.-9. klasses elever) og seniormentorer (gymnasieelever) er blevet interviewet om at gå til videnskab, og de har igen i år repræsenteret Videnskabsklubben på fineste vis. Læs et udpluk af de seje medieoptrædener herunder.
Isak til TV Midtvest: ”Det er sådan lidt nørdagtigt – og det er godt”
”Det var ikke den sport, jeg normalt plejer at vælge,” siger 10-årige Isak, da TV Midtvest besøgte ham og resten af mikrobeholdet på Viborg Gymnasium. Han fik forslaget om at gå til videnskab fra sin ven Ludvig, som også er på holdet. Nu er Isak trukket i kittel i stedet for sportstøj og puster balloner op med gær i stedet for at spille badminton. Men det er en god ting, for det er spændende at se, hvordan forsøgene udvikler sig, siger han.
Seniormentor Anna Hviid Rasmussen er glad for at dele sin begejstring for naturvidenskab med miniforskerne: ”Jeg kan i hvert fald huske, at da jeg var i den alder, syntes jeg, at det var mega fedt og noget nyt, og det ville man bare ud at vide noget mere om.” Det er første gang, Videnskabsklubben har hold i Viborg.
Du kan se indslaget på TV Midtvest ovenfor og læse artiklen fra besøget her.
ElboBladet besøgte primatologerne i Fredericia
”Jeg glæder mig rigtig meget til, at jeg er færdig med skoledagen,” siger 10-årige Julie til Elbobladet, da de kiggede forbi primatologiholdet på Fredericia Gymnasium. Men det er ikke fordi, at Julie er skoletræt, nærmere det modsatte – hun skal nemlig til Videnskabsklub: ”Jeg synes også, at skole er sjovt, men det er dejligt at møde nogle nye venner til undervisningen her.”
Seniormentor Nicklas Damsgaard er glad for at få erfaring i at undervise: ”Nu, hvor jeg selv prøver det, kan jeg mærke, hvor vigtigt det er, at eleverne får en god undervisning,” siger seniormentor Nicklas Damsgaard, der overvejer at læse til lærer efter gymnasiet. Sidste år var Nicklas junior- mentor, hvor han sugede viden til sig: ”Til en biologiprøve i 9. klasse havde jeg noget om primater med, fordi jeg vidste meget om det fra undervisningen her.”
Det er ikke kun miniforskerne og mentorerne, der er glade for Videnskabsklubben. Poul Erik Madsen, rektor for Fredericia Gymnasium, siger nemlig, at Videnskabsklubben er rent ”win-win”. ”Samfundsmæssigt ved vi, at der er en opgave i at gøre børn og unge interesserede i naturvidenskabelige fag, for der er brug for dem. Og så må vi hjælpe til,” siger han.
Læs artiklen om miniforskerne i Fredericia her
Miniforskerne Clara og Julie. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind / ElboBladet
Mentor til Fyens Stiftstidende: ”De synes, det er mega fedt, at vi er unge”
Fyens Stiftstidende kiggede forbi mikrobeholdet på Middelfart gymnasium, hvor seniormentor Anja Hila stod klar til at fortælle om at være mentor for miniforskerne. Ifølge Anja får miniforskerne både noget fagligt og socialt ud af at være med i Videnskabsklubben – og det gør miniforskerne mere nysgerrige, at de kan spejle sig i de unge mentorer: ”Når nu vi er lidt yngre, tror jeg, de får mere mod på at spørge ind til ting, og så tror jeg, det gør oplevelsen lidt sjovere for dem,” siger Anja.
Det er første gang, at Videnskabsklubben har hold i Middelfart, men miniforskerne er begejstrede for at eksperimentere med mikrober: ”Jeg synes, det er fedt, for jeg elsker i forvejen sådan noget videnskabshalløj,” udtaler miniforskeren Wilhelm.
Læs reportagen her (artiklen er bag betalingsmur)
Frederiksborg Amts Avis var med til Videnskabsklub-debut i Hillerød
”Jeg vil gerne være klog, og jeg elsker sådan nogle eksperimenter,” siger miniforskeren Stefan på materialefysikholdet på Hillerød Tekniske Gymnasium. Det er første år, at materialefysik-forløbet kører, men også første gang at Videnskabsklubben har et hold i Hillerød. Forløbet om materialefysik er udviklet af forskere fra RUC, og Frederiksborg Amts Avis var med, da miniforskerne i Hillerød begyndte at føle, ridse, veje, smelte og måle materialer for at forstå fysikken bag dem.
Mentorerne har ret godt styr på fysikken, men det giver alligevel noget nyt at give deres viden videre til miniforskerne: ”Nu er det her ikke det mest komplicerede fysik, men du forstår ting bedst, hvis du kun forklare det til andre,” siger seniormentor Alexander Wang Aakersø.
Du kan læse artiklen her (artiklen er bag betalingsmur)
Miniforskere om mentorerne: ”De er meget sjovere”
Viborg Stifts Folkeblad lagde også turen forbi mikrobeholdet på Viborg Gymnasium. Miniforskerne Mads, Magnus og Gustav er enige om, at de er glade for mentorerne, som er meget sjovere end deres normale lærere. Det skal være plads til sjov, fortæller seniormentor Amalie Møller Hansen: ”Det går jo ud på at vække deres interesse for fagene. Derfor er det ikke sådan, at vi nødvendigvis skal diktere det hele.”
Du kan læse artiklen her (artiklen er bag betalingsmur)
Læs mere om klubberne i 2020
Roskilde Avis: “Se billederne: Forskning i fritiden”
Fyens Stiftstidende: ”Elever kan gå til naturvidenskab i stedet for fodbold”
Det Grønne Område: ”Nu kan skolebørnene også gå til fysik i deres fritid”
Hillerød Posten: ”Nyt fritidstilbud i Hillerød: Nu kan børn gå til naturvidenskab”
Ugeavisen Svendborg: ”Videnskabsklub for mini-forskere starter i Svendborg”
Randers Amtsavis: ”Videnskabsklub byder på fysik efter skoletid”
Din Avis Randers: ”Randers-elever vil i Videnskabsklubben”
Uge-bladet Skanderborg: ”Populært fritidstilbud i Skanderborg: Børn går til naturvidenskab efter skole”