Videnskabsklubben har fået stor opmærksomhed i danske medier i 2024, både i aviser, radio og TV, og miniforskere har blandt andet optrådt i UltraNyt ad tre omgange.
Videnskabsklubben har været i både radio og TV adskillige gange i løbet af året. Her ses Ibrahim og Muhammad i DR’s populære program “UltraNyt”. (Screendump)
Lige omkring 250 gange er Videnskabsklubben blevet omtalt i medierne i 2024, både i aviser, radio og TV.
Mange af omtalerne er lokale omtaler i forbindelse med, at tilmeldingen åbnede, samt ved selve klubbernes afholdelse, men det har også trukket en del opmærksomhed, at det i år er blevet muligt at gå til videnskab i rekordmange nye byer.
Det gælder for eksempel i Odder, Aars, Hvidovre, Vordingborg, Tønder, Ribe, Hørsholm, Stenløse og Skive, hvis klubber alle har trukket masser af lokal presseomtale.
Måske det var en del af grunden til, at stort set alle nye byer blev lagt ned af interesse, da tilmeldingen åbnede.
LÆS OGSÅ: Videnskabsklubbens “nye” byer lagt ned af tilmeldinger
Miniforskere i UltraNyt – flere gange
Igen i år har de regionale P4-radiostationer bragt mange reportager og interviews fra og om landets Videnskabsklubber. I løbet af 2024 fandt Videnskabsklubben vej til P4s sendeflade i hele 5 ud af 8 sendeområder.
Også lokale radiostationer, som for eksempel radio Silkeborg og Hvidovre Nærradio, har lavet indslag om muligheden for at gå til videnskab i deres nærområde.
Derudover har Videnskabsklubben også været i TV adskillige gange i løbet af året. Det gælder blandt andet flere lokale og regionale TV-udsendelser, såsom TV Syd og TV2 Østjylland, men også DR Ultra, hvor miniforskere fra Videnskabsklubben har optrådt hele tre gange:
- Første gang, da miniforskerne Maja og Marcus fik lov at møde den netop hjemvendte astronaut Andreas Mogensen og teste, om han havde fulgt med i nyhederne på Jorden ude fra rummet.
- Anden gang, da UltraNyt besøgte kemiholdet på Sct. Knuds Gymnasium, hvor miniforskerne Ibrahim og Muhammad fortalte om deres passion for videnskab.
- Tredje gang da miniforskerne Alba og Alexander fik lov til at besøge og afprøve rumudstillingen “Life in Space” i Bella Centret med et kamera i ryggen.
LÆS OGSÅ: Maja og Marcus mødte Andreas Mogensen
Komahistorie rejste hele mediedanmark rundt
En del presseomtale i løbet af året har dog også knyttet sig til en helt anden historie – nemlig den om Videnskabsklubbens direktør, som for 11 år siden gennemgik et meget traumatisk sygdomsforløb, hvor hun blandt andet oplevede at vågne fra koma og være ved bevidsthed, men låst i sin krop.
Historien blev taget op af en del medier, fordi nye forskningsresultater antyder, at man i fremtiden vil kunne hjælpe de patienter, der på samme måde oplever at være ved såkaldt “skjult bevidsthed”.
Rikke Schmidt Kjærgaard blev i den forbindelse både interviewet i DR’s populære podcast Genstart, som har 750.000 ugentlige lyttere, samt til tv2.dk, Ude og Hjemme, Magasinet Søndag og Femina. Den nye forskning blev også omtalt hos Videnskab.dk, Ritzau og på TV2 News, og sidst i august var Videnskabsklubbens direktør i studiet hos Go’ Morgen Danmark sammen med professor Daniel Kondziella, som står bag de nye resultater.
Populær nyhed om humaniora i fritiden
Andre presseomtaler har knyttet sig an til konkrete historier, som for eksempel Videnskabsklubbens nyeste forløb om arkæologi, et samarbejde i sommerferien om at skabe positive science-oplevelser for flygtningebørn i Danmark og sidst, men absolut ikke mindst:
Den store nyhed om, at Videnskabsklubben takket være en generøs donation fra A.P. Møller Fonden i fremtiden også kommer til at kunne udbyde forløb inden for flere humanistiske fag. En nyhed, som i øvrigt blev taget overordentligt godt imod på Videnskabsklubbens sociale medier.
LÆS OGSÅ: Nu kan børn gå til humaniora i fritiden
Videnskabsklubben har desuden været afsender eller medafsender på adskillige kronikker og debatindlæg i flere forskellige medier, herunder Politiken, Kristeligt Dagblad, Information og Altinget ad flere omgange.