Fra foråret 2020 bliver det muligt for hele familien at prøve kræfter med naturvidenskaben sammen. Videnskabsklubben åbner i første omgang op for ”familievidenskabsklubber” to steder i landet.

Familieklubben

Opdateret 24. februar 2022: Pilotprojektet, som omtales i denne artikel, var en stor succes, og familieklubberne udbredes yderligere i flere dele af landet de kommende år.

​I 2014 blev det første gang en mulighed for en lille gruppe børn at bruge deres fritid på noget helt anderledes end deres klassekammerater: At gå til videnskab. Det var nemlig det år, Rikke Schmidt Kjærgaard tog de første spæde skridt til det initiativ, som i dag, knap 6 år senere, har vokset sig landsdækkende.

Dengang var Videnskabsklubben blot en løs ide, som skulle afprøves. I mellemtiden er projektet blevet så populært, at efterspørgslen langt overstiger udbuddet: I 2019 var de første hold fyldt på 3 minutter, og ventelisterne landet over alenlange.

Det tager klubben nu konsekvensen af, lyder det fra direktør Rikke Schmidt Kjærgaard:

– Vi er blevet helt overvældede af den massive efterspørgsel. Børnene kan slet ikke få nok, og mange efterspørger endda muligheden for at gå til videnskab året rundt – ikke kun i efteråret. Det ønske har vi nu besluttet at imødekomme ved at åbne klubber i foråret, siger hun.

Stort potentiale i familierne
Men forårsklubberne bliver ikke magen til efterårsklubberne, som ”kun” er for børn: De bliver for hele familien. Selvom Videnskabsklubbens overordnede mission er at gøre naturvidenskab til en del af børn og unges almene dannelse, ligger der nemlig et kæmpe potentiale i at få resten af familien med, forklarer Rikke Schmidt Kjærgaard.

– Tidligere på året udgav Tænketanken DEA en rapport, som viste, at noget af det, der virkelig påvirker børnenes interesse, er vennerne og familien, siger hun og fortsætter:

– Derfor giver det utroligt god mening at invitere far og mor med ind i den verden og begejstre dem sammen med børnene. På den måde er vi med til at føde direkte ind i den samtale, familien har, når de sidder rundt om bordet og spiser aftensmad derhjemme.

Succeskriterium at blive nævnt over middagen
Netop samtalen om middagsbordet har hele tiden været et af Videnskabsklubbens afgørende succeskriterier.
Hvis børnene går hjem og fortæller deres forældre om det, de har lavet sammen med de andre ”miniforskere” i klubben, betyder det, at dagens aktiviteter har ramt et godt niveau, hvor børnene har lært noget, samtidig med at de har haft det sjovt, siger Rikke Schmidt Kjærgaard.

– Vi er ikke så interesserede i, om børnene ender med at vælge en naturvidenskabelig uddannelse eller karrierevej. Vores ambition er først og fremmest at åbne deres øjne for, at naturvidenskab kan være hammersjovt.

– Vi kender alle sammen udfordringen med at få ungerne til at fortælle, hvad de har lavet ovre i skolen. Hvis de af egen fri vilje går hjem og fortæller med begejstring om deres eftermiddag i Videnskabsklubben, ved vi, at vi har gjort noget rigtigt, tilføjer hun.

Forældre interesserer sig ikke for naturvidenskab
DEA-rapporten, som blev udgivet i februar 2019, viste dog også, at det faktisk kan være svært at engagere forældrene i samtalen om naturvidenskab. Forældrene er nemlig mindre interesserede i, og taler mindre med deres børn om, naturvidenskab end andre emner.

Og selvom der efterhånden er blevet sat en del projekter i søen for at engagere børn og unge i naturfagene, er der faktisk ret få projekter, som har haft forældre som en af de primære målgrupper.

”Hvilket kan virke overraskende i lyset af, hvor stor en indflydelse forældrene ofte tilskrives at have på deres børns interesser, motivation og uddannelsesvalg,” lyder det i rapporten.

Derfor er det afgørende at se ud over skolen og inddrage forældrene, som i høj grad er med til at sætte rammerne for børnenes interesseskabelse for naturvidenskab, konstaterer rapporten videre.

​Alle er velkomne i familieklubben
Familievidenskabsklubberne kommer i første omgang til køre to steder i landet som pilotprojekter: I Kulturhuset på Islands Brygge samt på formidlingsstationen Det Grå Fyr, som hører under Naturstyrelsen i Vendsyssel.

Familieklubbernes aktiviteter henvender sig primært til børn i alderen 9-12 år, men alle er velkomne. Tilmelding åbner i det nye år og annonceres både på hjemmesiden og i nyhedsbrevet.

Læs mere i faktaboksen herunder.

Fakta

Videnskabsklubbens familieklubber kommer til at køre to steder i landet som pilotprojekter:

Den ene klub bliver afholdt i Kulturhuset på Islands Brygge tre lørdage i foråret og kommer til at have skiftende emner:

14. marts kommer til at handle om primater, 25. april handler om mikrobiologi og 2. maj om biodiversitet. Det koster 40 kroner pr. deltager, inkl. forfriskninger i pausen.

Den anden klub bliver afholdt på formidlingsstationen Det Grå Fyr i Vendsyssel to søndage i foråret:

19. april og 17. maj. Begge dage kommer til at handle om biodiversitet. Det koster medlemskab (200 kr. pr. voksen, 50 kr. pr. barn) at være med, men så har man til gengæld adgang til alle formidlingsstationens naturklubber, som løber hver søndag i 2020 fra februar til november.

Familieklubbernes aktiviteter henvender sig primært til børn i alderen 9-12 år, men alle er velkomne.

Tilmelding åbner i det nye år og bliver både annonceret på hjemmesiden og i nyhedsbrevet.