Videnskabsklubben omgør beslutningen om at deaktivere sin TikTok-profil på ubestemt tid, som det ellers blev meldt ud før påske. Den ændrede beslutning bunder blandt andet i input fra Børns Vilkår. 

TikTok er et omdiskuteret medie, blandt andet fordi platformen angiveligt høster store mængder data fra sine brugere. Derfor opfordres brugere til at gennemgå deres indstillinger for appen nøje. (Foto: TikTok)

”Medieråd opfordrer børn og unge til at slette TikTok eller ændre deres indstillinger markant”. Sådan lød overskriften på en DR-artikel, der blev bragt fredag 31. marts – og det var en udmelding, som Videnskabsklubben virkelig tog bestik af. 

Mens det tidligere primært har været de voksnes brug af appen, der har været i fokus, er det nemlig første gang, at anbefalingerne direkte retter sig mod børn og unge, som ellers er appens primære brugere og Videnskabsklubbens målgruppe. 41 procent af unge mellem 15 til 29 år bruger i dag TikTok ugentligt, ifølge DRs årlige rapport om mediernes udvikling.

I DR-artiklen stod også, at Medierådet for Børn og Unge, som står bag den nye anbefaling, ikke anser appen for et sikkert sted for børn og unge at være. På den baggrund besluttede Videnskabsklubben i første omgang at deaktivere sin TikTok-profil på ubestemt tid, hvilket blev meldt ud på vores Twitter-profil senere samme dag.

I mellemtiden har vi dog haft mulighed for at dykke ned i den fulde ordlyd af anbefalingen og lade os rådgive af organisationer med børn og unges ve og vel i fokus, herunder Børns Vilkår, og har på den baggrund valgt at omgøre beslutningen. 

Selvom det i medierne fremgik, som om Medierådet for Børn og Unge opfordrer børn og unge til helt at slette appen, var det nemlig ikke det, der var i fokus i selve anbefalingen. Her står i stedet, at rådet “opfordrer dig til at orientere dig i telefonens og tjenestens privatlivs- og sikkerhedsindstillinger for at beskytte de personlige data bedst muligt,” hvilket Videnskabsklubben også tidligere har benyttet sin tilstedeværelse på platformen til at gøre vores knap 7.000 følgere opmærksomme på. 

På samme måde har vi gennem tiden udnyttet vores voksende position til at skabe og promovere kvalitetsindhold, som kan inspirere og udvikle unges nysgerrighed inden for videnskab, i modsætning til meget af det fake news, der ellers florerer på platformen. 

”Videnskabsklubben er i dag en af de eneste danske profiler, der promoverer videnskab og videnskabelig metode og evidens på TikTok, og vi mener derfor, at det på nuværende tidspunkt vil være kontraproduktivt at droppe TikTok helt,” siger Charlotte Price Hoffmann, der er kommunikationsansvarlig i Videnskabsklubben.

”Vi mener stadig, at TikTok er en dybt problematisk app, men vi tager hele tiden bestik af situationen og følger udviklingen tæt. Som det er nu, mener vi, at det vil være mere uansvarligt at efterlade de unge alene i informationsvirvaret, fremfor fortsat at være en af de sobre stemmer, de møder derinde,” tilføjer hun. 

LÆS OGSÅ: Videnskabsklubben udvider med 11 nye byer I 2023

LÆS OGSÅ: Eftertragtede familieklubber trækker lange ventelister

Tweetet herunder er skrevet af Sørine Vesth Rasmussen, som er politisk konsulent og rådgiver på tech og vold hos Børns Vilkår og tweeter for egen regning. Tweetet blev dog senere retweetet af Børns Vilkårs hovedkonto.

Fakta​

Videnskabsklubben har været aktiv på TikTok siden februar 2022 på baggrund af et ønske om at skabe mere interesse og begejstring for naturvidenskab. Videnskabsklubbens TikTok-profil har pt. 6.877 følgere, og den mest sete video har 353.000 visninger.  

Videnskabsklubben en af de få konti, der har videnskab som tema. Tiktok har i flere år været det hurtigst voksende medie, og det er især unge, som benytter sig af platformen.