Videnskabsklubbens 37 hold er netop startet rundt omkring i hele landet, og det har i dén grad givet genklang i medierne!

Go morgen DK
Miniforskerne Victoria (th.) og Magnus og seniormentor Laura var inviteret i studiet hos Go’ Morgen Danmark sammen med projektleder Katrine Hassenkam for at fortælle om Videnskabsklubben. (Screendump fra TV2)

Go’ Morgen Danmark, P1 Radio, P4 Radio, DR Ultra, Weekendavisen, Videnskab.dk, TV Syd, TV Lillebælt …

Det er ikke usandsynligt, at du i løbet af de seneste par uger har set eller hørt om Videnskabsklubben på enten TV, radio eller i avisen.

Siden vores 37 hold startede op i ugen efter efterårsferien, har klubben nemlig været omtalt i et hav af lokale og landsdækkende medier, som i mange tilfælde endda har taget sig tid til at besøge klubberne, som afholdes på gymnasier rundt omkring i hele landet.

Men det er heldigvis ikke noget, der skræmmer de seje børn og unge i Videnskabsklubben. I medie efter medie har miniforskere (4.-6. klasses elever), juniormentorer (8.-9. klasses elever) og seniormentorer (gymnasieelever) uden at tøve ladet sig interviewe – både foran rullende TV-kameraer og til mikrofoner, der sendte lyd ud til tusindvis af lyttere.

På den måde har de på fornemste vis repræsenteret Videnskabsklubben, og det er vi meget, meget taknemmelige for! Herunder kan du se eller gense alle de fede medieoptrædener fra de seneste par uger.​

Victoria, Magnus og Laura var i Go’ Morgen Danmark​
Miniforskerne Victoria Strømmen (6. klasse) og Magnus Jordanis Trøst (4. klasse) besøgte sammen med seniormentor Laura Stenderup Jensen studiet i Go’ Morgen Danmark d. 23. oktober.

I studiet viste Laura en faldfælde fra Videnskabsklubbens nyeste forløb om biodiversitet, som kører for første gang i 2019. Da Laura blev spurgt, hvad hun får ud af at være mentor, svarede hun, at det især er muligheden for at lære at formidle til de børn, hvad naturvidenskab er.

“Og så er det bare fedt, at det er noget, jeg også selv har en interesse for og kan bruge i min skole,” tilføjede Laura.

Som mentor er Laura underviser i Videnskabsklubben sammen med andre gymnasie- og folkeskoleelever, for her er ikke adgang for voksne. I Videnskabsklubben får mentorerne erfaring med at formidle deres naturvidenskabelige viden og interesse. Samtidig repræsenterer de en meget opnåelig rollemodel for miniforskerne, som det er let for børnene at spejle sig i.

Victoria fortalte, at der er nogle af hendes venner, som bliver nysgerrige, når hun fortæller, at hun går til videnskab. Af andre bliver hun kaldt en nørd. “Men det er bare fedt,” supplerede hun straks.

Man behøver dog ikke nødvendigvis være en nørd, eller en hvilken som helst anden særlig type, for at være med i Videnskabsklubben, fortalte projektleder i Videnskabsklubben Katrine Hassenkam Zoref: ”Videnskabsklubben er for alle børn med alle mulige diverse interesser,” sagde hun.

Sådan en miniforsker med mange interesser er Magnus et godt eksempel på. Magnus vil nemlig gerne være både trommeslager og hjerneforsker, når han bliver voksen, fortalte han i studiet hos Go’ Morgen Danmark.

Klippet er desværre ikke længere tilgængeligt online.

Aviaja og Anton var i “UltraNyt” på DR Ultra
“At være miniforsker er det samme, som hvis man går til fodbold eller badminton – vi går bare til videnskab”, forklarede miniforskeren Anton på 12 år, da DR Ultra besøgte hans Videnskabsklub på Marselisborg Gymnasium tirsdag 22. oktober.

Her bliver han frem til tirsdag 3. december sammen med 11 andre børn undervist i biodiversitet, som er viden om naturens mangfoldighed, og hvordan vi bevarer den.

Klubben var denne dag ude at udforske plante- og dyrelivet omkring Marselisborg Gymnasium. Her blev miniforskeren Aviaja også interviewet af Ultra, og hun fortalte blandt andet, at hun har valgt at bruge sin fritid på at lære om bio-diversitet, fordi hun “går rigtig meget op i klimaet og synes, at det er vigtigt.”

Det er netop børn og unges bekymring for Jordens fremtid, som har inspireret til udviklingen af det nye biodiversitets-forløb, som for første gang er blevet lanceret i år, fortalte projektleder i Videnskabsklubben Charlotte Price Persson i indslaget.

Se klippet fra UltraNyt her

​Alfred i Weekendavisen: “Videnskab er bare fedt”
Weekendavisen besøgte mikrobeholdet på Frederiksberg Gymnasium og mødte blandt andet 11-årige Alfred Sebro og seniormentor Lukas Brøns.
​​
“Det er sjovt at lære noget, man ikke ved så meget om i forvejen. Man finder ud af, hvordan ting hænger sammen, og hvordan de fungerer. Man bliver bare klogere, og det er virkelig fedt,” sagde Alfred.

Forløbet om mikrober og mikroorganismer kører på andet år i Videnskabsklubben. Her lærer miniforskerne om det mylder af liv, der eksisterer, selvom vi ikke kan se det med det blotte øje. Miniforskerne får lov til selv at prøve at sætte bittesmå organismer under lup og lærer, hvor vigtige mikroberne er for mennesker og for livet generelt.

Lukas er glad for at kunne være en rollemodel for sine miniforskere, for det manglede han selv, da han var på deres alder. Derfor fik han først øjnene op for naturvidenskaben meget senere i livet end miniforskerne. “Jeg er sikker på, at jeg ville have haft godt af en lignende inspiration i en tidligere alder,” fortalte han.

Læs artiklen i Weekendavisen her

Primatologerne på Aalborghus Gymnasium på P1
19-årige Maike Schaafsma var en af de seniormentorer, som blev interviewet til radioprogrammet “Så vidt vi ved” (lyt med fra 29 minutter), da P1 besøgte primatholdet på Aalborghus Gymnasium. Det blev også til et flot indslag i P1 Morgen (fra 02:08:51). Forløbet om primatologi er Videnskabsklubbens ældste. I programmet lærer miniforskerne om evolution gennem vores nærmeste slægtninge, nemlig primaterne.

“Miniforskerne er vildt interesserede, og de ved vildt meget allerede,” fortalte Maike. Det var en af de andre mentorer, 17-årige Josef Kullab, helt enig med hende i. “Det er overraskende, hvor engagerede de egentlig er, og hvor meget de allerede ved om dyrene,når de kommer her,” sagde Josef, som afslørede,at han godt kan finde på at spørge Google om hjælp, når miniforskerne stiller ham spørgsmål, han ikke liiige kansvare på.

Ud over de to seniormentorer blev hele tre miniforskere interviewet, nemlig Halfdan, Kira og Jonas, som alle er 10 år gamle og går i 4. klasse.

Kira fortalte, at det var hendes mor, der havde spurgt, om hun ville være med i Videnskabsklubben. Det ville hun gerne, fordi hun “er meget nysgerrig og rigtig godt kan lide at lære ting,” forklarede hun i radioen. Halfdan fortalte, at han allerede var helt sikker på, at forskning var lige noget for ham, og ifølge Jonas er det fedt at være med i Videnskabsklubben, fordi der ikke er så meget videnskab i skolen, som han godt kunne tænke sig.

Hør indslaget på P1 (fra 29 minutter)

Seniormentor til TV Syd: “Jeg kan se mig selv i miniforskerne”
På TV Syd kunne seerne i Syddanmark mandag aften møde seniormentor Nanna Vu og miniforsker Konrad Almfort, som begge er del af mikrobeholdet på Fredericia Gymnasium. Fredericia Gymnasium er et af Videnskabsklubbens nyeste samarbejder, og har i år for første gang klubber på skolen.

Konrad fortalte, at Videnskabsklubben lød spændende, fordi han i forvejen interesserer sig meget for natur/teknik i skolen – og da timen var slut, kunne han fortælle, at det allersjoveste havde været at få lov at kigge i mikroskop.

For Nanna, som selv går på Fredericia Gymnasium, giver det rigtig meget at undervise i Videnskabsklubben. Dels fordi hun bliver nødt til at sætte sig ind i et emne på en anden måde for at kunne formidle det videre til de yngre børn, dels fordi hun kan genkende sig selv i børnene. “Det betyder rigtig meget for mig,” sagde Nanna.​

Se indslaget hos TV Syd

I Videnskabsklubben lærer vi at formidle, fortalte seniormentorer til P4 Østjylland
På Randers Statsskole fortalte seniormentorerne Ida Bay Jensen og Laura Henriksen til P4 Østjylland, at man i Videnskabsklubben lærer, hvordan man bedst formidler viden til en yngre målgruppe. I deres tilfælde handler det om at få formidlet biodiversitet og naturbevaring på en letspiselig måde, så selv elever i 6. klasse kan være med.

Desuden fortalte Theodor, som går i 6. klasse, at han netop havde været udenfor og lede efter edderkopper. Indtil videre havde han dog kun fundet en bænkebider. Theodor har meldt sig til Videnskabsklubben, fordi “han godt kan lide at vide ting”, fortalte han i radioen.

Også juniormentoren Liva, som går i 8. klasse, fik lov at fortælle om sin rolle som seniormentorernes assistent, hvis de for eksempel får brug for hjælp med at holde styr på miniforskerne.

Klippet er desværre ikke længere tilgængeligt online.

Norman og James var på TV Lillebælt
TV Lillebælt besøgte Norman Mønster Frisch, James Baunbæk Wallington og alle de andre primatologer på Videnskabsklubbens første dag på Rødkilde Gymnasium.

Norman synes, at det er dejligt at få lov til at lære noget mere om dyr, fortalte han blandt andet i indslaget.

Klippet er desværre ikke længere tilgængeligt online.

P4 Trekanten besøgte også Fredericia Gymnasium
Fredericia Gymnasium var en populær destination for landets medier; gymnasiet fik nemlig, ud over TV Syd, også besøg af P4 Trekanten.

Igen var seniormentor Nanna Vu på banen. Hun fortalte til P4, at hun bliver drevet af glæden ved at dele sin egen begejstring for naturvidenskab med andre. Hun ville helt sikkert også selv have meldt sig i Videnskabsklubben, hvis det havde eksisteret, da hun gik i folkeskole, tilføjede hun.

Også miniforskerne Astrid Stockmann, som går til primatologi, og Villads Nyeng, som går til mikrobiologi, blev interviewet i radioen.

Reportagen fra gymnasiet er skåret i flere små bidder og starter ved henholdsvis 12:20, 20:55, 27:30 og 41:20 minutter inde i indslaget.

Klippet er desværre ikke længere tilgængeligt online.

​Du kan møde flere seje miniforskere og mentorer i:
Fredericia AVISEN
Vejle Amts Folkeblad
Ugeavisen Vejle
Villabyerne
Midthimmerlands Folkeblad
Sjællandske Medier
Ugeavisen Odense
Uge-Bladet Skanderborg
Randers Onsdag
Fredericia Dagblad
magasinet FUTURE
Christianshavneren
Videnskab.dk
Det Grønne Område