Med en flot økonomisk indsprøjtning fra VILLUM FONDEN kan Videnskabsklubben fremover udvide sine aktiviteter og gøre det muligt for børn at hive deres forældre og søskende med i Videnskabsklub.
Miniforskere får nu mulighed for at invitere deres forældre med ind i naturvidenskabens forunderlige verden.
Med en flot bevilling fra VILLUM FONDEN bliver det fremover muligt for Videnskabsklubben at invitere hele familien til at gå til videnskab i fritiden.
Det står klart, efter at fonden netop har annonceret, at Videnskabsklubben modtager knap 3,8 millioner kroner til at udvikle og drive familieklubberne de kommende år.
Forløbene for familier vil være mindre workshops med fagligt og læringsmæssigt tilpassede programmer inden for naturfagene. Målgruppen er primært børn i alderen 9-13 år, der har taget mor og far, en tante, farfar eller sine søskende med til Videnskabsklub.
– Vi er så taknemmelige for denne økonomiske indsprøjtning, som betyder, at vi fremover vil kunne skabe en helt ny platform for mødet med naturfagene og give grobund for øget naturvidenskabelig indsigt og interesseskabelse hos hele familien, siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som er administrerende direktør i Videnskabsklubben.
LÆS OGSÅ: Nu kan hele familien gå til videnskab
2.500 deltagere over de næste tre år
Familieklubberne ser første gang dagens lys i maj og juni 2021 og bliver i første omgang udbudt som et pilotprojekt til familier i København og Aarhus.
Med den nye bevilling fra VILLUM FONDEN står det dog klart, at pilotklubberne blot bliver første trin i en flertrinsraket, og at familieklubberne på sigt bliver et tilbud til videbegærlige børn fra hele landet og deres nysgerrige søskende, forældre og øvrige familiemedlemmer.
Ambitionen er, at familieklubberne på sigt skal kunne udbydes i alle landets regioner, og at samlet set 2.500 deltagere skal inviteres med over de næste tre år. Dertil kommer, at Videnskabsklubben vil gøre en ekstra indsats for at opnå en større demografisk spredning og særligt engagere børn, der kommer fra en uddannelsesfattig baggrund.
– Målet med vores satsning på science i fritiden er at give flere børn og unge og deres familier adgang til sjove og lærerige fritidsaktiviteter, der bringer naturvidenskab og teknologi ind i deres hverdag, siger programchef Agi Csonka fra VILLUM FONDENs uddelingsområde for Børn, unge og science.
Børnefamilier skal lære af hinanden
Studier viser, at forældres indstilling til og viden om naturvidenskab spiller en central rolle i forhold til børn og unges interesse for naturfagene og valg af uddannelse.
Videnskabsklubbens overordnede mission er at gøre naturvidenskab til en del af børn og unges almene dannelse, og der ligger et kæmpe potentiale i at få resten af familien med, forklarer Rikke Schmidt Kjærgaard.
– Vi tror på, at det her er den rigtige vej at gå, hvis vi vil fange nogle af de børn, som ikke nødvendigvis får naturvidenskab serveret på et sølvfad hjemmefra. De skal opleve det fællesskab der kan skabes omkring naturvidenskab. Hvis vi kan gøre mødet med naturfagene til et fælles familieprojekt, bliver det også anderledes tilgængeligt for den gruppe, siger hun.
Formålet med Videnskabsklub for familier er derudover at skabe fællesskaber, hvor ressource- og uddannelsesstærke børnefamilier og mindre stærke børnefamilier kan motivere og lære af hinanden og opleve nye måder at være sammen på i familierne, siger Rikke Schmidt Kjærgaard.
Professor: Videnskabsklubben skaber en legeplads
Ideen om familieklubber bakkes blandt andet op af professor Jeppe Dyre, som arbejder ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, hvor han står i spidsen for forskningscentret Glas og Tid.
Jeppe Dyre var blandt de forskere, som bidrog til udviklingen af Videnskabsklubbens forløb om materialefysik, der blev lanceret i efteråret 2020.
– Med sine programmer for børn og unge gør Videnskabsklubben naturvidenskab til en legeplads, hvor den naturvidenskabelige metode, forskning, fælleskab og rollemodeller er i centrum, konstaterer Jeppe Dyre og fortsætter:
– Det er en super ide, at konceptet nu planlægges udvidet til familiearrangementer. Det er jo i familiernes indbyrdes snak at de opvoksende generationers værdier skabes, så det er her, vi skal tage fat, hvis vi ønsker styrket rekruttering til naturvidenskaberne.
Fakta
Videnskabsklub for familier lanceres første gang som pilotprojekt lørdag den 8. maj 2021 i Kulturhuset på Islands Brygge i København, og næste gang lørdag den 15. maj 2021 på Dokk1 i Aarhus. Emnet for de første familieklubber er biodiversitet.
De næste familieklubber afholdes den 12. juni i København og den 26. juni i Aarhus med udgangspunkt i Videnskabsklubbens primatologi-forløb.
Dernæst afholdes klubber med fokus på mikrober den 14. august i København og den 11. september i Aarhus.
Familieklubbernes aktiviteter henvender sig primært til børn i alderen 9-13 år, men alle er velkomne.
Læs mere i artiklen: Nu kan hele familien gå til videnskab!.
Abonner på vores nyhedsbrev for direkte besked, når tilmeldingerne åbner.