Theodor drømmer om at blive astronaut, så han kan prøve at besøge Den Internationale Rumstation og lave eksperimenter ligesom Andreas Mogensen. Han kunne for eksempel godt tænke sig at undersøge, hvordan vand reagerer, når der ikke er nogen tyngdekraft.
10-årige Theodor gik til primatologi i Videnskabsklubben i efteråret 2020 og vil gerne prøve at være miniforsker igen – men helst, hvis det en dag bliver en mulighed at gå til “rummet”, siger han. (Privatfoto)
”Ved du godt, at der ikke findes eksplosioner ude i rummet? Der er ikke noget ilt til at eksplodere. Og man kan ikke høre noget. Så eksplosioner eksisterer faktisk ikke!”
10-årige Theodor har helt styr på det der med rummet.
Han har også helt styr på, hvem Andreas Mogensen, Neil Armstrong og Elon Musk er. Og så har han, modsat mange andre drenge på hans alder, en klokkeklar ambition for sin fremtidige karriere:
– Jeg vil rigtig gerne prøve at komme op til ISS (Den Internationale Rumstation, red.), så jeg kan lave eksperimenter ligesom Andreas Mogensen, siger Theodor, som i efteråret 2020 var en af de omkring 700 miniforskere, som gik til videnskab i fritiden.
Der skal nu findes flere europæiske kandidater til verdens mest spændende job! @esa åbner for nye ansøgninger den 31. marts. https://t.co/2cL7MgGCmi
— Andreas Mogensen (@Astro_Andreas) February 16, 2021
Drømmer om at flyve en rumraket
I Videnskabsklubben lærte Theodor om aber, menneskeaber og evolution, da han gennem syv uger prøvede kræfter med forløbet om primatologi.
Her lærte han, hvad der kendetegner primater, hvor de bor og spiser, og hvordan deres stamtræ, DNA og krop er opbygget.
Men selvom Theodor synes, at det var både sjovt, hyggeligt og lærerigt at gå til videnskab – og gerne vil gå til det igen – er det nogle lidt anderledes emner, der optager ham til daglig, hvor han fantaserer om at prøve at svæve frit i rummet og at flyve med en rumraket.
I anledning af, at ESA (European Space Agency) for nylig annoncerede, at de leder efter nye astronauter for første gang i 13 år, har Videnskabsklubben bedt Theo om at fortælle lidt mere om sin drøm om at blive astronaut og på den måde være med til at inspirere andre miniforskere.
– Jeg vil vildt gerne ud i rummet. Jeg håber, at de (ESA, red.) stadig har en plads, når jeg bliver gammel nok til det, siger Theo, som han bliver kaldt til daglig.
Theo: Buzz Aldrin burde være mere kendt
De snakker meget om rummet hjemme hos Theo, og han er optaget af mange forskellige hjørner af rumforskningen. For det meste er det emner, han selv bringer på banen, fortæller Theodors mor, Louise Ojén.
– Han finder selv alt muligt information, og så kommer han og fortæller om nogle af de ting, han har samlet op. For eksempel kan han finde på at fortælle os, at nu er nogle og halvfems procent af Månen oplyst, fortæller Louise Ojén og fortsætter:
– For noget tid siden sagde han: ’Neil Armstrong, ham kender alle, men hvad blev der af ham den anden – Buzz Aldrin? Hvorfor er der ikke nogen, der snakker om ham?’ Så måtte vi på nettet og finde noget om ham.
Til de mindre rum-entusiastiske læsere må vi hellere lige indskyde, at Buzz Aldrin var den anden mand nogensinde til at gå på Månen. Hvilket altså kalder på lige så meget berømmelse i Theos verden som at være den første.
– Han burde være lige så kendt som Neil Armstrong, slår Theo fast.
Hvilken planet ville du helst selv prøve at besøge?
– Så ville jeg helst prøve at gå på Mars. Så ville jeg nok blive endnu mere berømt! Og det ville være fedt at prøve at gå på metal, fortæller Theo, som også er meget stor fan af mangemilliardæren Elon Musk, der blandt andet står bag firmaerne Tesla og SpaceX.
– Han er så rig, at det ikke engang ville gøre noget, hvis han lige tabte 100 dollars!
Theo vil lave eksperimenter i rummet
Da NASA for nylig lykkedes med at lande en rover på Mars, brugte de en hel matematiktime på at snakke om det i skolen, fortæller Theodor. De snakkede blandt andet om, hvilke raketter der sad på fartøjet, om tyngdekraften, og om hvorfor farverne er, som de er i rummet.
Spørger man Theo selv, hvorfor rummet tiltaler ham så meget, svarer han som en ægte miniforsker og fremhæver især muligheden for at lave mange forskellige eksperimenter. Han kan godt lide tanken om, at der er så mange uopklarede spørgsmål og mysterier, som ligger og venter på os.
– Det er spændende, fordi der er så meget derude – planeter, og andre solsystemer og sole. Jeg kan godt lide, at der ikke er noget tyngdekraft, for så kan man svæve rundt, og så kan jeg godt lide, hvad man kan lave af eksperimenter, siger han.
Hvilket eksperiment ville du gerne selv prøve, hvis du en dag bliver astronaut?
– Så ville jeg for eksempel gerne undersøge, hvordan vand reagerer, når det er ude i rummet, hvor der ikke er nogen tyngdekraft.
Theodor Ojén var miniforsker på Roskilde Katedralskole i efteråret 2020. Tilmeldingen til årets miniforskerhold åbner den 19. august 2021.
Eksplosioner i rummet
Lyd er svingninger i et fysisk materiale, som udbreder sig ved fysisk kontakt mellem nabomolekyler i en gas, en væske eller et fast stof.
Da lyd kræver et medium at bevæge sig igennem, kan lyd (i modsætning til lys) ikke udbredes i vakuum. Da rummet er meget, meget tæt på at være totalt vakuum, kan lydbølger ikke effektivt videreføres gennem rummet.
Kilde: Ing.dk
Portrætserie: Mød en miniforsker
Videnskabsklubben handler om at skabe fællesskaber for børn og unge – med et naturfagligt fokus og med vægt på tryghed, nysgerrighed og tillid.
I denne portrætserie møder du en række af de miniforskere, som det hele handler om. Hvad har de fået ud af at være med i Videnskabsklubben? Hvad synes de var sjovest? Hvad har det gjort for deres interesse for naturvidenskab?
Du får portrætterne direkte i indbakken, når du tilmelder dig vores nyhedsbrev.
Læs flere portrætter
Bastian gik til primatologi og vil forske i rummet, når han bliver voksen
Bastian gik til primatologi i Videnskabsklubben, hvor han fik mulighed for at lave sjove eksperimenter og lære mere om primater sammen med jævnaldrende.
Marie gik til fysik: “Når jeg siger atomer, så ved de andre allerede, hvad det er”
I Videnskabsklubben fandt Marie jævnaldrende, der havde samme interesser som hende selv. Marie gik til materialefysik, som handler om al hverdagens fysik.
Anela gik til kemi: “Det bedste har været at lave eksperimenter”
Anela gik til kemi i Videnskabsklubben i efteråret 2023. Hun startede i Videnskabsklubben for at lære nye ting og møde venner, der havde samme interesse som hende selv.